DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Borsa açığa satış haberleriyle günü artıda tamamladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Borsa açığa satış haberleriyle günü artıda tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,40 oranında 35,63 puan değer kazanarak 8.908,47 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksinde toplam işlem hacmi 59,9 milyar lira olurken, gün boyu görülen negatif seyrin pozitife dönmesinde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD’de yaptığı konuşmada açığa satışa yönelik açıklamaları etkili oldu.

Bankacılık endeksi yüzde 0,40, sanayi endeksi yüzde 0,55 oranında değer kazandı.

BIST 100 endeksi haftayı yüzde 1,31 oranında değer kazancıyla tamamlarken, son işlem gününde en çok yükselen hisse senedi yüzde 8,26 ile Çimsa (CIMSA), en çok düşen de yüzde 5,90 ile Tofaş (TOASO) oldu.

Tüm sektör endeksleri içinde en çok yükselen yüzde 4,96 ile finansal kiralama, faktoring olurken, en çok düşen de yüzde 0,64 ile inşaat oldu.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.000 seviyesi direnç, 8.800 puan da destek konumunda izleniyor.

Haftanın son gününde izlenen veriler

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan makroekonomik verilerden alınan sinyaller, yoğunlaşan bilanço döneminde yatırımcıların temkinli tavrı ve Japonya’da bu pazar yapılacak genel seçimler öncesinde karışık bir seyir öne çıktı.

Bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, yurt dışında ise Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edildi. 

Piyasalarda gelecek hafta izlenecek veriler

Yurt içi piyasalar için 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle kısa bir hafta yaşanacak. Piyasalar S&P Global’den Türkiye’nin kredi notu ile ilgili gelebilecek olası değerlendirmesini bekleyecek.

Yurt içinde öne çıkan ekonomik veriler; ekonomik güven endeksi, dış ticaret, hizmet üretici fiyatları, turizm istatistikleri, İSO imalat sektörü PMI, İstanbul enflasyonu olacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) aylık raporu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Sektörel Enflasyon Beklentileri” ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 Kasım-2025 Ocak dönemine ilişkin “İç Borçlanma Stratejisi” raporları da gündemde yer alıyor.

Yurt dışında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) verilerinin yanı sıra ABD’den gelecek iki önemli veriye odaklanılacak; çekirdek PCE ve tarım dışı istihdam.

Yurt dışında diğer öncelikli takip edilecek veriler; ABD’den S&P Case Shiller konut fiyatları, JOLTS açılan iş, ADP özel sektör istihdamı, GSYH, bekleyen konut satışları, kişisel gelir ve harcamalar, inşaat harcamaları, Almanya’dan GfK endeksi, işgücü, tüketici fiyatları, Euro Bölgesi’nden GSYH, güven endeksleri, işsizlik oranı, tüketici fiyatları, Japonya’dan işsizlik, perakende satışlar, sanayi üretimi, konut başlangıçları olacak.

Japonya, Rusya ve Ukrayna merkez bankalarından gelecek faiz kararları da haftanın önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Bu arada, ABD’de hafta sonu itibarıyla yaz saati uygulaması sona erecek.

YORUM YAP